Roluri în echipă! Tu ce rol ai?

Escape rooms sunt jocurile ideale pentru a testa și dezvolta abilitățile și capacitățile unei echipe. Am identificat un set de roluri care, prezente în cadrul unei echipe, oferă sau nu echilibru și cresc sau nu șansele de succes. Fiecare dintre aceste roluri merită atenție și monitorizare. Analizând comportamentul membrilor și performanța echipelor pot crește considerabil ratele de succes. Unele persoane pot avea mai mult de un singur rol și în mod cert nu există o rețetă ideală care poate fi aplicată tuturor echipelor. Mai jos vă prezentăm rolurile identificate, împreună cu o scurtă descriere. Tu știi cine ești?
• Investigatorul
Are calitatea de a se detașa și a privi imaginea de ansamblu. El clarifică obiectivele echipei, ține minte povestea, este atent la timer, stabilește prioritățile, observă problemele, monitorizează progresul însă nu domină discuțiile ci observă, analizează și expune totul cu calm. Participă activ la rezolvări însă tot din poziția de coordonator, nu executant. Inovativ și inventiv rezolvă toate provocările, pe măsură ce apar. Este sursa ideilor, propunerilor și sugestiilor originale. Motivat de rezultate și comunicativ își cunoaște valoarea și îi place să le explice tuturor cum funcționează lucrurile. Este punctul forte al echipei și o sursă motivațională luând în calcul rezultatele.
• Entuziastul
Se luminează încăperea de zâmbetul și energia lui bună de cum intră pe ușă. Este de multe ori cel care inițiază rezervarea, adună toată trupa de șoc și îi molipsește pe toți cu voia bună. Sare de plăcere la fiecare efect, strigă de bucurie la fiecare rezultat și se costumează dacă props-urile îi permit. Schimbă inclusiv starea de spirit a game master-ului prin tot ce face și spune. Este cel care vrea să se distreze la maxim, se implică și motivează echipa iar la final sigur dă check-in sau review despre experiență. Sigur ți-l dorești în echipă!
• Pipăitorul
Atinge non stop toate elementele, fie că sunt parți din joc sau doar decor, inclusiv tot ce i s-a specificat în mod clar că nu face parte din joc. Descoperă din greșeală anumite lucruri (caloriferul, geamul, cabluri – elemente care sunt destul de bine ascunse și nu fac parte din joc), există riscul de a strica ceva și mai ales, repetă să facă același lucru tot jocul deși rețeta spune să faci lucruri diferite pentru a avea rezultate diferite. Are nevoie de ghidare și explicații din partea coechipierilor, pentru a nu se pierde doar în detalii.
• Evaluatorul
Serios, prudent, gânditor critic și analitic, acest rol contribuie la analiza logică, oprind echipa de la acte nechibzuite. Reușește să vadă cel mai clar toate opțiunile disponibile. Pot însă deveni hipercritici și ușor agresivi, înnăbușind entuziasmul fără niciun temei logic – adică la final, în loc să se bucure de reușită și experiență va menționa întâi lucrurile care i se par de îmbunătățit din perspectivă personală…deși minore ca impact el le acordă o importanță majoră. Experiența este definită de totalitatea elementelor care o compun și este diferită de la persoană la persoană. Atât creatorul jocului cât și coechipierii au făcut tot ce au știut mai bine cu resursele pe care le-au avut la dispoziție pentru o experiență reușită – poți lua și asta în calcul data viitoare când îți dorești să scoți în evidență elementele negative.
• Implementatorul
Transformă deciziile ideile și strategiile colegilor în acțiuni pozitive sau negative. Este motivat de loialitatea față de echipă, ceea ce îl face să execute sarcinile evitate de toți ceilalti. Nu are viziune dar are dorința de a pune mâna și a face. De multe ori există bariere de limbă, logică sau socializare în înțelegerea provocărilor însă odata clarificate de ceilalți membri se implică în execuție cu entuziasm. Îi place să-i fie recunoscute meritele pentru o stimă de sine crescută. Nu recunoaște niciodată ce greșește și are mici accese de furie în cazul în care cineva îi reproșează ceva. E mereu prezent la apel, nu vrea să rateze nici o ocazie de a demonstra că echipa lui e cea mai tare.
• Căutătorul
Diferit de pipăitor. Caută bine și găsește tot ce au nevoie ceilalți pentru a rezolva corect jocul. Există pericolul de a strica ceva dar nu e rău intenționat și are un scop bine definit în echipă. În general rolul său nu este apreciat până în momentul absenței sale, când apar conflicte și lucrurile nu mai funcționează normal. Este cel care știe mereu unde e orice obiect sau informație de care ai nevoie – pe care tu sigur nu o observasei. Stă mereu în plan secund însă este participant activ la absolut tot. Vede, aude, caută, găsește, înțelege.
• Ambițiosul
Este caracterizat de atenția pentru detalii, standardele înalte, acuratețe, calitatea ideilor si respectarea regulilor. Fiind un perfecționist, se va asigura ca totul este în regulă și evoluția în joc există, însă poate fi exasperant datorită faptului că refuză să împartă ideile și executarea cu altcineva. Vrea să observe tot, să înțeleagă tot, să se prindă de tot și să execute tot. Ar juca și singur dacă i s-ar permite pentru a-și demonstra valoarea dar nu va recunoaște niciodată că nu e un jucător de echipă. Unii ambițioși devin hiperactivi odată intrați în joc și riscă din cauza concentrării și a agitației care-i caracterizează să piardă din farmecul experienței. Amintește-ți că este un joc de echipă, nu o competiție în care trebuie să se stabilească câștigătorul individual.
• Fricosul
Temător de necunoscut dar pasionat de jocurile de evadare. Își dorește aventura și distracția însă are nevoie de ceilalți pentru luarea deciziilor. Ori il vezi într-un colț al camerei, ori permanent luându-și în brațe coechipierii. Sare la orice zgomot, își acoperă urechile și închide ochii în așteptarea rezultatului. Ai senzația că nu participă activ la joc dar te înșeli, la final știe tot ce s-a întâmplat și cum. Deseori este ținta glumelor și a farselor din echipă. Este împăcat cu acest statut, știe cine e și recunoaște! Nu interacționează cu puzzle-urile decât dacă e forțat de împrejurări iar atunci Murphy e la datorie și de ce se ferește, aia pățește – nimerește exact elementul/puzzle-ul/efectul cel mai ”înfricoșător”.
• Expertul
Concentrat pe aptitudini și cunostințe, motivat de standarde și dedicat misiunii, este o sursa nesecată de cunostințe, pe care le împarte cu plăcere membrilor echipei. Dacă vrei îți poate spune povestea din spatele poveștii pe care o joci, istoria obiectelor cu care interacționați și poate face asocieri reale foarte frumoase legate de elemente sau părți de decor din joc. O enciclopedie ambulantă cu rezultate foarte bune la jocuri de tip quiz/trivia. Din cauza imaginației debordante riscă să producă daune în joc – își imaginează întrebuințări diferite ale obiectelor înainte să analizeze și să înțeleagă adevăratul lor scop în situația dată.
Deci, ai identificat ce rol ai și care sunt rolurile coechipierilor tăi?
Care este formula voastră câștigătoare?
În mod cert, distracția este una dintre cheile succesului! Acesta trebuie să fie obiectivul suprem!
ESCAPE THE ROOM