Interviu Miss Valery – mysteries addict
Prima pe listă este Oana Valeria Radu (o găsiți ca Miss Valery pe www.serialreaders.com – clubul de carte a cărei co-fondatoare este). Cititoare în serie (cum altfel?) și pasionată de călătorii, filme și evadări, dacă nu o vezi citind, înseamnă că e ori plecată prin cine știe ce locuri, ori la cinema, ori evadează din vreun escape room.
LOCKEDup: Ce vrei să se știe despre tine? Ce pasiuni/hobbies ai, în ce domeniu îți desfășori activitatea profesională?
Oana V.R.: Acum realizez că toate pasiunile mele sunt, de fapt, evadări sub diferite forme – cărțile, călătoriile, filmele, muzica. Escape room-urile au urmat firesc: de la evadarea din realitate, la evadatul în realitate. Iar mie, când îmi place ceva, apăi îmi place! Așa se face că mă dau cărțile afară din casă, mă duc la cinema cel puțin o dată pe săptămână, plec (aproape) săptămânal din București și, în vremurile bune, chiar din țară, lunar. Nici cu escape-urile nu fac excepție: joc tot ce se poate. Nu cred că am ratat vreo camera care merită jucată în București.
LOCKEDup: Când, cum, unde și de ce te-ai apucat să joci escape rooms?
Oana V.R.: Noroc cu Facebook, fiindcă memoria nu mă mai ajută de mult: au trecut mai bine de 5 ani de la prima experiență de escape. Și chiar dacă nu rețin anii, timpii de evadare sau alte detalii numerice, nu o să uit niciodată adrenalina din timpul jocului și satisfacția de la final. Am devenit dependentă instant. 5 ani mai târziu, dependența asta nu dă semne de vindecare. Sunt la fel de entuziasmată când aflu că s-a deschis o cameră nouă, doar că nu mai alerg după recorduri. Din contră, camerele noi sunt așa de impresionante vizual și lucrate cu atâta atenție, încât îmi doresc să mă bucur cât mai mult de atmosfera de joc (dar fără să depășesc timpul alocat, de preferat).
Pe mine, conceptul de escape-room m-a cucerit încă dinainte să încep să joc efectiv. Citeam un articol despre ”things to do in Vienna” când am dat prima dată peste termenul de ”escape room”. Evident că m-a intrigat și mi-a rămas în minte ca ceva ce trebuie musai încercat, cu prima ocazie. Viena nu e așa departe, dar o oră de joc e cam scumpă și îți trebuie și echipă… Și cum îmi făceam eu planurile și socotelile, aflu de la o prietenă (care nu știa nimic despre frământările mele interioare) că a descoperit o nouă distracție în București: camerele de evadare. Restul e poveste.
LOCKEDup: Câte jocuri de escape rooms ai la activ?
Oana V.R.: Sincer, la un moment dat am încetat să mai actualizez lista, dar apelez din nou la Facebook, unde postez toate pozele de la escape-uri. Dacă ținem cont că au fost locații unde am jucat 3 camere, dar am făcut o singură poză, sau că au fost atât de jenante unele experiențe încât nu am mai făcut poze la final – ceea ce spune multe despre calitatea jocurilor, dacă am preferat să plec nepozată – cred că undeva în jur de 280 camere (dintre care două în Chile).
LOCKEDup: Ne poți face un mini-top detaliat cu cele mai frumoase experiențe escape rooms jucate, din afara țării?
Oana V.R.: Îmi este extrem de greu să fac un top – aproape la fel de greu ca a-mi alege cartea preferată. Sunt multe jocuri care m-au impresionat, fie prin puzzle-uri, fie prin décor și atmosferă, fie prin complexitate/originalitate. Un loc special în inima mea îl va ocupa întotdeauna primul joc, primul record, apoi prima experiență multi-room, prima cameră cu actori. Fiecare element de noutate m-a impresionat la momentul respectiv, dar lumea aceasta este într-o continuă evoluție și, în loc să șterg din topul personal camerele care acum ar putea părea învechite, prefer să fac loc pentru unele noi. Dar nu șterg nimic, să fie clar!
Voi menționa, totuși, câteva camere care pe mine m-au lăsat fără cuvinte – poate ajungeți în orașele respective și chiar ar fi păcat să le ratați:
– SKURRILUM (The Zoo of Death & The Wailing Woman), Hamburg – încă nu m-am dumirit dacă am jucat un escape sau am nimerit pe un platou de filmare. WOW! Efecte speciale, atmosferă, décor, jocuri – totul la superlativ.
– ESCAPE BARCELONA (Alien) – pentru atmosfera autentică și ocazia de a alerga pe coridoarele unei navete spațiale;
– MindMAZE (Galactic Pioneers), Praga – pentru cel mai tare filmuleț de prezentare și poză de final;
– LOCKED ESCAPE ROOM, Ghent – o nebunie de joc, un alt fel de escape, extenuant fizic, dar extrem de amuzant. Până la ora actuală, nu cred că m-am distrat mai bine de atât într-un escape.
LOCKEDup: Ce jocuri îți plac cel mai mult din cele lansate de noi și de ce? Review us!
Oana V.R.: Fără nicio ezitare: The Amulet. Bine, e firesc să fie așa, e cel mai nou joc. Dar nu e numai asta. Este un joc fix pe sufletul și pe stilul meu, începând cu tema – întotdeauna am avut o slăbiciune pentru Zorro -, și continuând cu puzzle-urile intuitive, atenția la detalii și decorul extrem de bine realizat. M-a introdus în poveste și, timp de 90 minute, nici că m-a mai scos. Apoi, sunt conștientă că și Jigsaw este o cameră foarte bună, am putut să-mi dau seama de asta imediat ce mi s-au potolit bătăile inimii. Nu aș zice că este o cameră horror (dacă am reușit eu să o joc cu ochii deschiși și fără niciun mini-infarct la activ), dar are o atmosferă apăsătoare, realizată impecabil. Acum, nu cred că se așteptă nimeni la floricele pe câmpii într-o cameră cu tematica Saw.
LOCKEDup: Ce așteptări ai atunci când un operator lansează un joc nou și te duci să-l joci?
Oana V.R.: De la operatorii care au mai rămas pe piață am așteptări mari, recunosc. Dar asta pentru că tot ei au ridicat ștacheta foarte mult. Dacă înainte se miza fie pe calitatea jocurilor, fie pe decoruri, acum este vital să le ai pe amândouă. Pentru mine, este esențial să intru în atmosferă. La fel, jocurile să fie în ton cu tema camerei și, mai ales, să fie logice. Elementul surpriză este mereu binevenit, chiar dacă, după atâta timp, poate fi o provocare să vii cu ceva nou. Nu mă plâng, am fost surprinsă plăcut de cele mai noi jocuri lansate, dar nu pot să zic mai multe, ca să nu stric surpriza pentru ceilalți jucători.
LOCKEDup: Ce teme de escape rooms îți dorești să se lanseze în viitor, ce simți că lipsește din peisajul actual?
Oana V.R.: Mie îmi plac foarte mult camerele de tipul Sherlock Holmes, cu decoruri bogate și jocuri de deducție. De ce nu un Hercule Poirot sau o domnișoară Marple? Visez la o cameră Hunger Games, la un Mad Max și la niște probe care să îți testeze limitele, în stilul Fort Boyard. Și îmi mai plac și camerele cu tematică medievală, dar mai mult spre Regele Arthur sau Cei trei muschetari și mai puțin spre Game of Thrones.
LOCKEDup: De ce ai recomanda această activitate celor care nu au încercat până acum?
Oana V.R.: Eu nu știu cum ar putea cineva să citească despre escape rooms și să nu fie tentat să încerce. Nu este pentru oricine, asta clar, dar cred că trebuie să încerci înainte să te pronunți fan sau profan. Chiar ăsta ar fi primul argument și cel mai important: este ceva nou, give it a try. Simplist și foarte pe scurt: ai 60 minute (sau 75, 90, depinde) să evadezi dintr-o cameră folosindu-ți mintea și îndemânarea. Nu ești curios să afli dacă reușești?
LOCKEDup: Ce sfaturi le poți da jucătorilor de escape rooms în general? Do’s & Don’ts maybe?
Oana V.R.: Fiți curioși, căutați peste tot (unde este posibil, nu trebuie să mutați mobilierul sau să forțați lucruri – dar asta vi se va spune înainte să intrați în cameră). Comunicați între voi, evadarea este un joc de echipă. Veniți cu idei, oricât de absurde vi s-ar părea – nu știți niciodată de unde sare soluția. Nu vă lăsați stresați de timp și, cel mai important, distrați-vă. Până la urmă, de asta ați venit, nu?
Oana, îți mulțumim pentru răspunsuri și îți dorim mult succes în toate evadările viitoare!
Echipa LOCKEDup Real Escape Rooms
Dacă îți dorești să te abonezi la articolele noastre => Subscribe